Колекция „Часовници”

Колекцията е създадена през 1977 г. Общият брой на музейните предмети е над 200 и включва стенни, настолни, джобни и ръчни часовници. Изработени са от благородни и неблагородни метали, някои с украса от цветен емайл, скъпоценни камъни, гравирани с растителни и зооморфни орнаменти.

Преобладаващ е броят на джобните часовници. В колекцията има представители на почти всички известни марки: „Омега”, „Лонжин”, „Мовадо”, „Приор”, „Ступенда”, „Урания”, „Ланко”, „Планшон”, „Роскоп”, „Етерна”, „Борел”, „Булгари”, „Фелзус” и др. Часовниците принадлежат на видни политици и общественици, на изтъкнати военни дейци, на дейци на културата, както и на обикновени граждани.

Сред ценните експонати са златни джобни часовници на опълченеца Иван Бобевски, подарен му от император Николай ІІ по случай 30-та годишнина от Руско-турската освободителна война, на граф Игнатиев, подарен на музея от неговия внук, часовникът на Яне Сандански, подарен му от мис Елена Стоун, златен часовник на ген. Никифор Никифоров, министър на войната 1912–13 година, часовник „Зенит” на ген. Владимир Вазов, златните часовници на политика Константин Муравиев и художника Иван Ненов, настолният часовник на Елисавета Багряна.

Впечатляващи са и два каминни часовника марка „Планшон”, изработени от мрамор с богата украса от бронз.

Значителен брой са и джобните часовници, различни марки, от благороден и неблагороден метал, украсени с вензелите на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, които са раздавани като подаръци на прибилижени или граждани със заслуги.

Scroll to Top