Първите паметници, свързани с древното корабоплаване по Западното Черноморие, постъпват в колекцията на Националния исторически музей през 1978 г., а от 1987 г. започват първите подводни експедиции на музея в акваторията на гр. Созопол. Те са свързани с откриването на множество цялостно запазени котви и щокове. Благодарение на системните проучвания Националният исторически музей притежава колекция от древни котви, щокове и детайли от тях. Тя е най-богатата в света колекция на музей, който не е разположен на морския бряг, и непрекъснато се попълва (към момента броят им е 167).

Акцент на обновената експозиция са две железни оръдия (каронади) открити в края на 2022 г. от д-р Найден Прахов (Директор на Центъра за подводна археология – Созопол) в района на с. Езерец, Община Шабла. По проект финансиран от Министерство на културата оръдията бяха транспортирани в НИМ, консервирани и експонирани.

Експонираните оръдия – каронади (от англ. „carronade”) представляват къси гладкоцевни чугунени морски оръдие за близък бой, популярни в европейските флоти от седемдесетте години на XVIII в. до осемдесетте години на XIX в.
Този вид оръдие е леко и сравнително просто за обслужване, изискващо малък разчет (екипаж). Това го прави особено подходящо за военновременно въоръжаване на търговски кораби, на борда на които се обслужват от сравнително неопитни цивилни моряци.

Характерните типологични особености на двете оръдия предполагат датиране в първата половина на XIX в. Въпреки, че не можем да кажем със сигурност от какъв старинен кораб произхождат каронадите от с. Езерец, от историческите извори знаем, че в периода на Кримската война (1853-1856 г.) в района на гр. Шабла – с. Езерец в резултат от морски течения корабокрушират десетки английски и френски транспортни кораби, осигурявали съюзния британско-френско-османски десант на п-в Крим. Сравнително малокалибрените каронади от Езерец, най-вероятно произхождат от защитното въоръжение на един от тези транспортни кораби.

Scroll to Top