„Гасер” обр. 1870 г. е револвер, разработен и произвеждан от австрийската компания „Rast & Gasser”, въведен първоначално на въоръжение в кавалерийските части на австро-унгарската армия.

Револвер „Гасер“ на Кръстьо Асенов

„Гасер” обр. 1870 г. е револвер, разработен и произвеждан от австрийската компания „Rast & Gasser”, въведен първоначално на въоръжение в кавалерийските части на австро-унгарската армия. С калибър от 11 мм. и тегло 1.3 кг. шестзарядният „Гасер” представлява масивно оръжие със значителна огнева мощ, изискващо определени умения и физическа сила от стрелеца. Конструкцията му наподобява ранните модели на „Колт” и се отличава с отворена рама и двойнодействащ ударно-спусков механизъм. Предпазителният не позволява произвеждането на нежелан изстрел, поради което „Гасер” се ползва и със славата на един от най-сигурните при употреба револвери. Оръжие именно от този модел е притежавал Васил Левски. При по-внимателно вглеждане в бронзовата фигура на Апостола от паметника в Карлово в дясната му ръка се разпознава точно такъв „Гасер” модел 1870 г.


Револверът, показан в експозицията на Националния исторически музей е бил притежание на Кръстьо Асенов, племенник на легендарния войвода Хаджи Димитър и участник в Македоно-одринското революционно движение. Кръстьо Асенов, по прякор Мечката, е най-малкото дете на брата на Хаджи Димитър, Хаджи Петър Асенов, роден в Сливен в навечерието на Освободителната война. Учи във Варненската мъжка гимназия, впоследствие се записва като студент във Висшето училище в София, където се запознава с Гоце Делчев. Едва на 18 години Кръстьо Асенов, верен на придобития по наследство патриотизъм и бунтовен дух, постъпва в редовете на Македоно-одринската революционна организация. Играе ключова роля в аферата „Мис Стоун”, по-късно е определен за главен войвода в района на Кукуш, където в тежки сражения проявява в най-пълна степен несломимия си боен дух.

„Бомбарека”, както Асенов нарича своя „Гасер”, той подарява на Жеко Попов от с. Костен, Сливенско, негов съученик във Варненската мъжка гимназия, съквартирант и близък приятел. Запазен в семейството на Попов, револверът е дарен на Националния исторически музей през 1995 г. и става част от постоянната му експозиция.

Scroll to Top