Пищен исторически спектакъл за дворцовия живот в Средновековна България. Цар Йоан Асен, управлявал блестящо Второто българско царство от 1218 до 1241 г., изпраща жена си в манастир, за да се ожени за унгарска принцеса.

СВАТБИТЕ НА ЙОАН АСЕН (1975 г.)

Сценарист: Евгений Константинов
Режисьор: Вили Цанков
Оператор: Венец Димитров
Музика: Борис Карадимчев
Фотограф: Младен Чавдаров

В ролите: Апостол Карамитев, Коста Цонев, Иван Кондов, Невена Коканова, Стефан Данаилов, Цветана Манева, Анета Сотирова, Антон Горчев и др.

Делата на Йоан Асен в името на престола и могъществото на държавата…
Пищен исторически спектакъл за дворцовия живот в Средновековна България. Цар Йоан Асен, управлявал блестящо Второто българско царство от 1218 до 1241 г., изпраща жена си в манастир, за да се ожени за унгарска принцеса. Режисурата изследва класическата драма на владетеля, принуден да подчини личния си живот на висши държавнически интереси. Причудливи декори и екстравагантни костюми.

1 част – ХIII век – упадък на Византийската империя
Йоан Асен превзема с войските си Търново и сяда на българския престол. Чрез политика на прагматични съюзи и изгодни бракове той разширява границите на българската държава…

2 част – Вън от Христовата вяра
Заради могъществото на българската държава Йоан Асен жертва щастието на дъщеря си Белослава и на брат си Александър. Сбъдва се пророчеството „… Ставайки цар, ще страдаш от това…”

Scroll to Top