Изложбата включва новооткрити материали от знакови обекти в района – „Скритата могила“ при с. Порой и „Козарева могила“ при с. Каблешково.

На 16 юни 2023 г. в Исторически музей Поморие бе открита изложбата „Праисторически паметници от района на Поморие”.

На 16 юни 2023 г. в Исторически музей Поморие бе открита изложбата „Праисторически паметници от района на Поморие”. Изложбата включва новооткрити материали от знакови обекти в района – „Скритата могила“ при с. Порой и „Козарева могила“ при с. Каблешково.

Акцент в изложбата е селищната могила при с. Порой под научното ръководство на д-р Маргарита Попова, завеждащ отдел „История на българските земи в древността (праистория – късна Античност)“ в Националния исторически музей и Станимир Първанов (РИМ-Варна) с екип от РИМ-София. Разкопките на обекта, започнали през 2018 г. с подкрепата на Министерство на културата, се развиха около един от множеството иманярски изкопи, нарушаващи целостта на могилата.

Селищната могила в м. „Скритата могила“, с. Порой, общ. Поморие е един от малкото, проучвани чрез редовни разкопки праисторически обекти от черноморската част на Тракия. Обектът представя културата на късната каменно-медна епоха – (V хил. пр. Хр., култура Коджедермен-Гумелница-Караново VI). Това е динамичен период, през който в Тракия и Долнодунавския регион за първи път в света се развива металургията на медта, основана на рудодобив. Тези процеси довеждат до развитието на търговията и специализация в производствата.

Селищната могила „Скритата могила“ се е образувала в дълъг период от време, тъй като на едно и също място били изграждани различни селища. Пожарите били често явление по това време и периодично унищожавали всяко селище. Поради тази причина се е налагало да се изгражда отново. Така, в продължение на стотици години, се образувала селищната могила – хълм с множество слоеве, изпълнени с останки от праисторически жилища и разнообразни предмети.

Посетителите на ИМ-Поморие могат да видят някои от най-атрактивните находки от Поройската могила. Сред тях са „зооморфен“ глинен съд във формата на малкото на диво прасе, наниз от над 400 бр. мъниста, вероятно изработени от кости на костенурка и керамични съдове с богата геометрична врязана и рисувана украса.
На откриването приветствия от името на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова поднесе проф. Иван Христов, заместник директор на музея. Предстои подписване на договор за сътрудничество в областта на музейното дело и теренните проучвания между Националния исторически музей и Исторически музей Поморие.

Изложбата беше част от събитието „Нощ в музея“, организирано от Община Поморие и може да бъде видяна до
октомври 2023 г.

Scroll to Top