Наградата от 30-тото юбилейно издание на Годишните награди “Чудеста на България” на в. Стандарт за пътуващата изложба “Първите владетели на Европа”.

Националният исторически музей е отличен от Стандарт с награда за популяризиране на културното ни наследство

Националният исторически музей е отличен с награда за популяризиране на културното ни наследство за пътуващата изложба “Първите владетели на Европа”

Наградата от 30-тото юбилейно издание на Годишните награди “Чудесата на България” на в. Стандарт е поредното доказателство за високия професионализъм и последователната политика за опазване, съхраняване и популяризиране на културното ни наследство, водена от доц. д-р Бони Петрунова, директор на най-голямата музейна институция в страната и нейния екип, в лицето на гл.ас.д-р Петранка Неделчева – координатор и куратор на българското участие в пътуващата изложба “Първите владетели на Европа”.

Първата спирка на пътуващата изложба, част от проекта „Първите владетели на Европа“ по инициатива на Фийлд музея в Чикаго, е Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк, САЩ, под надслов „Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“.
Изложбата представя културни ценности от единадесет държави от Стария континент и ще бъде отворена за посетители до 19 февруари 2023 г. преди да отпътува за Чикаго. Проектът „Първите владетели на Европа“ е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, а в него централно място заемат три български музея.
В изложбата в Ню Йорк с част от своите най-ценни експонати се включват Националният исторически музей в София и Регионалният исторически музей в Русе, които ще запознаят американската публика с някои от най-енигматичните си съкровища.

Scroll to Top