Пищен исторически спектакъл за дворцовия живот в Средновековна България. Цар Йоан Асен, управлявал блестящо Второто българско царство от 1218 до 1241 г., изпраща жена си в манастир, за да се ожени за унгарска принцеса.

ХАН АСПАРУХ (1981 г.)

Сценарий: Вера Мутафчиева
Режисьор: Людмил Стайков
Оператор: Борис Янакиев
Художник: Богоя Сапунджиев
Музика: Симеон Пиронков
Фотограф: Елена Димитрова-Ланзова

В ролите: Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Ваня Цветкова, Стефан Гецов, Йосиф Сърчаджиев, Аня Пенчева, Георги Черкелов, Лора Кремен и др.

Филмова трилогия за създаването на българската държава в средата на VІІ век
1 част – Фанагория
2 част – Преселението
3 част – Земя завинаги

Волжска България се огъва под набезите на хазарите. Следвайки завета на своя баща, след смъртта му синовете на Хан Кубрат повеждат племената, в търсене на нова родина. След двадесетгодишно странстване най-младият от тях – Аспарух, достига до устието на река Дунав…

Разказът се води от името на византийския хроникьор Велизарий – пленник, съпътстващ Аспарух в неговия поход. Той описва героичните усилия на българите да отвоюват пространство за живот на юг от Дунав и да създадат нова държава.

През 1984 г., в студиото на Warner Brothers, е създадена версия за излъчване в чужбина, със заглавието „681 – Величието на хана“.
Облеклата и вещите са създавани въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани. Техническото им изпълнение е съобразено с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им. Всички те са изработени ръчно и от естествени материали – месинг, кожа, гьон и др.

Новият филм „Ханът и империята“ (2021 г.) е изцяло ново творческо решение на акад. Людмил Стайков, съобразено с новите знания за нашата история и зададеното времетраене. Негова е концепцията за разказа на творбата, драматургичните акценти, обогатяването и доразвиването на сцени, епизоди, обстоятелства и тяхното отражение. С изграждането на плътни, въздействащи образи, режисьорът насочва вниманието към героизма, саможертвата, драмата на българският хан, като запазва грандиозните сцени с хиляди участници в тях. На фона на величието и подвига на нашите предци, които в далечната 681-ва година променят картата на Европа, са изнесени личните взаимоотношения на основните герои.

В подкрепа на новия разказ е създадена нова звукова картина, като са съхранени гласовете на актьорите-легенди Стойко Пеев, Васил Михайлов, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков, Велко Кънев, Георги Черкелов и др.

Режисьорът – акад. Людмил Стайков е работил по него в продължение на година и половина. Толкова, за колкото е бил заснет някога 6-часовият филм „Хан Аспарух“. Новият филм е създаден от почти унищожена филмова лента, при напълно изгубена магнитна лента със звука, при липсата на оригиналната партитура на музиката на покойния композитор Симеон Пиронков. Екип от професионалисти успява да направи невъзможното, за да създаде едно истинско бижу на българското кино, като запазва гласовете на актьорите в него и създава нова музика, съчетаваща авторските композиции на четирима съвременни български композитори, с фрагменти от възстановената по записки на сина на Симеон Пиронков оригинална музика на филма „Хан Аспарух“.

Техническата възстановка е дело на новаторските професионални умения на екипа от продуцентската компания „Доли Медия Студио“, под ръководството на инж. Добромир Чочов.

Scroll to Top