На 14 август 2023 г. след тежко боледуване почина нашата уважавана колега д-р Емилия Митрофанова Ценова. Емилия бе човек с разностранни интереси – тя се интересуваше от култура, гореше в политиката, любопитството й в областта на историята бе безгранично.

Почина нашата колега Емилия Ценова

На 14 август 2023 г. след тежко боледуване почина нашата уважавана колега д-р Емилия Митрофанова Ценова.
Емилия бе човек с разностранни интереси – тя се интересуваше от култура, гореше в политиката, любопитството й в областта на историята бе безгранично. Диапазонът на нейните научни търсения се простираше от древността до ХХ век.

Емилия Ценова е родена на 13.09.1961 г. в Ботевград. Завършва „История и археология“ във ВТУ и магистратура „Археология“ в НБУ. През 2014 г. защитава докторска спепен на тема: „Пространство и функционални аспекти на централния градски площад в Долна Мизия и Тракия в границите на съвременна България (I – III ВЕК)” в НБУ. Била е директор на Историческия музей – Ботевград, участва в редица археологически разкопки и експедиции. От 2016 г. е част от екипа на Националния исторически музей в София, член на неговата научна група.

Д-р Емилия Ценова е автор, съставител, редактор и издател на повече от 45 книги от различни жанрове и над 90 статии и научни публикации. Сценарист е на няколко документални филма, сред които „Червено море, свещените води на избраните”, „Евксиноград, приказният морски замък”, „Резиденция Бояна, завръщане от миналото”, „Музеите на Варна” и др.

Носител е на редица международни и национални награди.

Поклонението ще се извърши в Ботевград, в сряда, от 13,00 ч. в църквата на ул. „Сан Стефано” 1.

Поклон пред светлата й памет!

Scroll to Top