Етап от реставрацията на железни оръжия от северното българско Черноморие.. Специализацията се реализира по покана на Института за подводна археология (INA) към Тексаския университет, един от лидерите в областта на подводната археология.

Националният исторически музей изпрати реставратори от лабораторията на музея на специализация в Бодрум

Александър Вътов и Цветина Дочева, част от екипа на Централната лаборатория по консервация и реставрация на Националния исторически музей са българските специалисти, които ще преминат специално обучение по консервация на археологически находки от морска среда. Обучението се организира от Центъра за подводна археология в Созопол и НИМ. Специализацията се реализира по покана на Института за подводна археология (INA) към Тексаския университет, един от лидерите в областта на подводната археология. Тя се провежда в лабораторията към Музея за подводна археология в град Бодрум, Турция. Особена заслуга за контактите с турските специалисти има доц. д-р Крум Бъчваров (Университет Кънектикът).

За първи път специалисти от България имат възможност да се запознаят със специфичния опит на водещи реставратори в областта на консервацията и съхранението на различни по вид предмети излезли от морска среда.INA изгради, притежава и управлява средиземноморски изследователски център в крайбрежния турски град Бодрум, който е дом на Музея за подводна археология в града. Изследователският център в Бодрум (BRC) към тексаския институт се ръководи от г-жа Туба Екмекчи, която работи с постоянен персонал от над 20 експерти в областта на подводната археология.

За България, като страна с излаз към Черно море е изключително важно да развива и надгражда познания в областта на подводната археология и консервацията на движими културни ценности.

През своята 50 годишна история, Националният исторически музей е провеждал десетки подводни проучвания с участието на дългодишния директор проф. д-р Божидар Димитров.След кратко прекъсване от 2011 г. НИМ възобнови подводните си проучвания в Бургаския залив под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Посещението в Турция на българските реставратори съвпада със започналата консервация на две железни оръдия открити от д-р Найден Прахов (Директор на ЦПА) в края на миналата година и транспортирани в НИМ.

Scroll to Top