Показаният часовник е подарен на Иван Бобевски от руския император Николай II по случай 30 годишнината от Освобождението на България. Изработен е от 14-каратово злато, на лицевия капак е изобразен в барелеф руския държавен герб.

Часовник на Иван Бобевски

Иван Хаджиниколов Бобевски е роден в Тетевен през 1854 г. в семейството на заможния търговец Никола Хаджистоянов Бобевски. Скоро търговските дела принуждават семейството да се пресели във Влашко, а домът им в Крайова става убежище за мнозина български хъшове. Тук Иван Бобевски установява връзки с редица революционери, сред които Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Филип Тотю и др. През пролетта на 1877 г. се записва в Българското опълчение и участва в сраженията при Казанлък, Стара Загора и Шипка, за което е награден с Георгиевски кръст за храброст. Вероятно малцина знаят, че на паметника „Цар Освободител” в София Иван Бобевски е изобразен от скулптора Арналдо Дзоки. Неговата фигура стои зад тези на ген. Гурко и граф Игнатиев. След Освобождението Бобевски е активен участник в обществения  живот,  председател е на поборническото дружество в София, заместник-кмет на столицата и депутат.

Показаният часовник е подарен на Иван Бобевски от руския император Николай II по случай 30 годишнината от Освобождението на България. Изработен е от 14-каратово злато, на лицевия капак е изобразен в барелеф руския държавен герб, а на гърба е гравиран вензелът на император Николай II, придружен от надпис на руски: „На опълченеца Иван Бобевски”. Часовникът е изработен във фабриката на Павел Буре в Русия, чиято продукция се отличава с първокласно качество и висока степен на ювелирност, поради което през 1899 г. Павел Буре е избран за официален доставчик на руския императорски двор. Наградни часовници от този тип са подарявани от императора на висши държавни чиновници, генерали и офицери за особени заслуги.

Scroll to Top