От реставрация се завърна един от най-красивите експонати на Националния исторически музей – истински образец на изящество и ярък пример за това какво значение се е отдавало на образованието до 1944 г.

Актът за освещаване на столичното училище „Неофит Бозвели” се върна от реставрация

От реставрация се завърна един от най-красивите експонати на Националния исторически музей – истински образец на изящество и ярък пример за това какво значение се е отдавало на образованието до 1944 г. Това е художествено изработен Акт за освещаване на столичното основно училище „Неофит Бозвели”, който носи датата 15 септември 1940 г. и е изложен в зала на 5 на музея.

Актът ознаменува откриването на нова сграда за тогавашното ХIХ Народно основно училище „Неофит Бозвели” в София. „В това училище ще получат знания и възпитание и ще крепнат, за да служат на Цар, Род и Родина, децата – синове и дъщери на гражданите на квартала „Васил Левски” в Голяма София”, пише в документа. Фактът, че той е подписан от министър-председателя и министъра на народното просвещение проф. д-р Богдан Филов, от Н.В. Преосвещенство Софийски митрополит Стефан, от кмета на Столична голяма община инж. Иван Иванов и от помощник-кмета Иван Г.Лекарски, говори сам са себе си. Актът носи освен това подписите на училищни инспектори, представители на прогимназиалните директори, на директора Райко Найденов и на учителите от училището.

Акт за освещаване на столичното основно училище „Неофит Бозвели”.

От текста научаваме още, че архитект на сградата е известният български интелектуалец Чавдар Мутафов, познат освен като съпруг на писателката Фани Попова-Мутафова и като едно от най-талантливите пера, изявявали се областта на публицистиката, критиката, прозата и преводаческото изкуство. От 1935 г. той отговаря за училищното строителство в столичната община и проектира редица други сгради в София, като най-известна е днешната Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ на столичния бул. „Черни връх“ и в Кърджали, палатата на Мастанлийската Окръжна постоянна комисия (днес МВР) (архитекти: Виктория Ангелова и Чавдар Мутафов, проект: 1929 г., начало на строителството: 1930 г.). Строителният предприемач е Рангел Василев, а художник на впечатляващият документ е Н.Кильов.

44 СОУ в квартал „Васил Левски” на столичния район „Подуяне”.

Днес училище „Неофит Бозвели” е запазило старото си име, но е вече не 19-то, а 44 СОУ. Намира на същия адрес – на ул. „Плакалница” № 45 и е най-старото в квартал „Васил Левски” на столичния район „Подуяне”, научаваме от неговия сайт. Сега вече то не е основно, а обучението е до ХII клас и е профилирано в областта на информационните технологии и графичен дизайн. От страницита на школото научаваме още любопитни неща – виждаме, че основните елементи от неговия герб са същите, както преди – разтворена книга и слънце. А от „Летописа” му четем, че през 1940 г., когато е открита новата сградата, тя е „представлявала двуетажно здание с 1200 кв.м. площ, от които 200 м 2 са заети от театрален (гимнастически) салон. Майстор строител е 75-годишният дядо Рангел Василев – най-старият предприемач сред софийските майстори, който предава обекта в рекордно кратки срокове при перфектно извършена работа. Още тогава към училището се открива и детска градина.” Впоследстве училището е надстроено с трети етаж.

Scroll to Top