Стефан Стамболов (1854 – 1895) е български революционер, поет и журналист, строител на Нова България. Противоречива личност, критикуван за диктаторските методи, с които управлява, той е един от най-значимите политици в Новата ни история.

128 години от убийството на Стефан Стамболов

Стефан Стамболов (1854 – 1895) е български революционер, поет и журналист, строител на Нова България. Противоречива личност, критикуван за диктаторските методи, с които управлява, той е един от най-значимите политици в Новата ни история. При управлението му (1887-1894) се провежда политика на покровителство на родната индустрия и занаяти и успешно се защитават интересите на българите, останали в пределите на Османската империя. Принуден да действа в сложна вътрешна и външнополитическа обстановка, той си служи със средствата на политическия терор и внася в политическите нрави на страната ожесточение, което по трагичен начин се отразява на неговата собствена съдба. Паднал от власт, Стамболов става жертва на едно от най-бруталните политически убийства в историята ни.

Поднос с изображение на министър-председателя Стефан Стамболов. Изработен е в Бохемия през 80-те години на ХІХ в. След смъртта му, по повод годишнината от убийството му, неговата съпруга Поликсени поръчва подносът да бъде допълнително орнаментиран с венец от цветя в черно.

Приключването на съдебния процес по убийството на Стефан Стамболов предизвиква не по-малко гняв, отколкото самото убийство. Съпругата му Поликсени отказва да даде показания пред съда, защото смята, че трябва да бъдат съдени интелектуалните убийци на Стамболов. Доведените пред съда тя счита за „невинни и нещастни оръдия в ръцете на българското правителство“. Съдът признава Боне Георгиев от Тулча за невинен. Наум Тюфекчиев и Мирчо Ацев са осъдени на 3 години затвор. Признати са за виновни за това, че Наум Тюфекчиев чрез доставяне на оръжие, а Мирчо чрез файтона си са помогнали за извършване на убийството. Те не излежават и тези три години и след година и половина са освободени преждевременно. През 1902 г. известният „Халю” е заловен и осъден. По-късно смъртта застига и убийците на Стамболов. Какво ни завеща Стефан Стамболов? Да пазим независимостта на България, да разглеждаме всеки въпрос в неговото време, да бдим върху българското единство и да вярваме в силата на българския народ. 128 години по-късно заветите на големия български държавник остават актуални.

Scroll to Top