Национален Исторически Музей

English version
Начало»Електронни ресурси

Електронни ресурси

 • 26 юли '18

  БОЯНСКИЯТ МАЙСТОР (1981 г.)

  „Средата на XIII век. На зографа Илия е поръчано да направи стенописите на новостроящата се църква в Бояна. Така той среща севастократор Калоян – силен, интелигентен и проницателен владетел, който е респектиран от таланта, дързостта и прямотата на майстора."
  Вижте повече

  26 юли '18

  СВАТБИТЕ НА ЙОАН АСЕН (1975 г.)

  Пищен исторически спектакъл за дворцовия живот в Средновековна България. Цар Йоан Асен, управлявал блестящо Второто българско царство от 1218 до 1241 г., изпраща жена си в манастир, за да се ожени за унгарска принцеса.
  Вижте повече
 • 26 юли '18

  БОРИС I (1984 г.)

  Княз Борис I - владетелят, приобщил българите към християнския свят и проправил път на свещените писмена
  Вижте повече

  26 юли '18

  ХАН АСПАРУХ (1981 г.)

  Филмова трилогия за създаването на българската държава в средата на VІІ век 1 част – Фанагория 2 част – Преселението 3 част - Земя завинаги
  Вижте повече
 • 18 май '18

  Номинирани обекти в листата за Световното културно наследство

  Включването на културен паметник или природна забележителност в Списъка на световното наследство преминава през няколко фази.
  Вижте повече

  18 май '18

  Месамбрийски църкви

  Съвременният град Несебър се намира на брега на Черно море, в северния край на Бургаския залив. Архитектурно-историческият резерват, известен като Стария град, е разположен върху скалист полуостров, свързан със сушата чрез тесен пясъчен провлак.
  Вижте повече
 • 18 май '18

  Мадарски конник

  Средновековният скален релеф, известен като „Мадарски конник”, се намира над съвременното село Мадара, на 15 км източно от град Шумен.
  Вижте повече

  18 май '18

  Ивановски скални църкви

  За пръв път световната научна общественост научава за скалните църкви при с. Иваново през 1914 г., когато съществуването им е оповестено от Карел Шкорпил в труда му „Опис на старините по течението на Русенски Лом”.
  Вижте повече
 • 18 май '18

  Боянска църква

  Боянската църква е известна на научната общественост още от средата на XIX в., благодарение на бележките, в които я споменават руснакът Виктор Григорович (1848 г.) и босненецът Стефан Веркович (1855 г.).
  Вижте повече

  18 май '18

  Рилски манастир

  Особеното място, което Рилският манастир заема в съзнанието на българите се изразява с обявяването му още през 1927 г. за „народна старина”.
  Вижте повече