През март 2018 г. се навършват 75 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. На тези събития Националният исторически музей посвещава своята виртуална изложба, като акцент в нея са предметите от постоянната експозиция на музея.

В нея посетителите могат да видят няколко много интересни предмета свързани с историческите факти от 1943 г. Сред тях са пишещата машина и орден „Стара планина” I степен, с който е награден посмъртно Димитър Пешев. Голям интерес представляват и плакетите. Освен плакета на Съвета на Европа, който е индивидуален / за Димитър Пешев/, там е и плакета, подарен на България от евреите в САЩ. Не трябва да се пропуска и паметния знак, подарък на българския президент Жельо Желев от признателната еврейска общност във Вашингтон.

Освен предметите в тази витрина, НИМ притежава в своите фондове и поредица от снимки и документи, касаещи положението на еврейската общност в България. Те са от края на 30-те и началото на  40-те години на XX век и показват не само живота на евреите, интернирани в трудови лагери, но и свидетелстват за реакциите на българското общество против политиката провеждана срещу тях.

Прочети целия текст
Scroll to Top