На 1 февруари в галерия „Средец“ беше открита изложбата „НаРодно везбено изкуство”. Изложбата представя преоформен текстил от началото на XX в., при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от XIX в.

Националният исторически музей гостува в Галерия „Средец”

На 1 февруари в галерия „Средец“ беше открита изложбата „НаРодно везбено изкуство”.

Изложбата представя преоформен текстил от началото на XX в., при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от XIX в. Изработени като покривки, възглавници, чантички и друг тип текстил за декорация на дома, експонатите съчетават с особена художественост богатата везбена орнаментика на шевици от различни етнографски региони – Софийско, Самоковско, Дупнишко, Плевенско, Македония.

Създаването на прекроен текстил на основата на вторично използвани елементи от автентично облекло е част от общата европейска стилистика на сецесиона и увличането по „родното” наследство, характерно за първите десетилетия на XX в.

В изложбата могат да се видят експонирани в цялата си красота няколко особено големи по размери преоформени тъкани от шевици. Сред тях се открояват покривка от съшити 25 ръкава от женски ризи от Софийско, приета във фонда на НИМ от царския дворец, както и забележителна с размерите и орнаментиката си покривка от шевици от женски ризи на преселници от Драмско и Серско. Впечатляват с естетиката си и показаните покривки със самоковска и дупнишка орнаментика, част от които са свързани със семейството на хаджи Вълчо от Банско – ктитор на Зографския и Хилендарския манастир.

Изложбата е реализирана като част от проект „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от Национален фонд „Култура“.

Експозицията може да бъде видяна в галерия „Средец“ до 20 февруари 2022 г.

Scroll to Top