Колекция „Градско облекло и униформи”

Колекцията е създадена  през 1976 г. и съдържа около 1400 музейни предмета. В частта „униформи“ са включени военни, служебни и ученически униформи, както и отделни елементи към тях.

Сред тях са униформите на участници във войните за национално обединение, униформи на офицери от ВВС на Царство България. Интересни експонати са елементите от униформи на цар Борис ІІІ – адмиралски мундир и пелерина, генералски шинел и парадна каска.

Сред служебните униформи се открояват сюртуци от дипломатически униформи с богата украса. Значителен е броят и на униформите на дворцовите служители: на висши служители в дворцовата канцелария, както и такива на различни рангове обслужващ персонал.

Малобройни са ученическите униформи. Те са и от по–ново време.

Градското облекло включва мъжко, женско и детско облекло, както и аксесоари към тях от периода от края на ХІХ в. до наши дни.
Мъжкото облекло  е  представено от официални  костюми – фракове, смокинги и ежедневни такива. Принадлежат на изтъкнати български политици, общественици и културни деятели, както и на обикновени граждани. Сред тях са фраковете на Андрей Ляпчев – български политик, на Стефан Бобчев – политик и общественик, лични вещи на Драган Цанков, ежедневни костюми на цар Борис ІІІ и др.

Дамското облекло е най-широко представено: пищни тоалети, пелерини от кадифе със щраусови пера и мъниста, шапки с пера, цветя и воалетки, чадъри, ветрила, обувки, чанти. Част от тях принадлежат на съпругите и дъщерите на български политици, дипломати, общественици.

Значително присъствие имат и сценичните костюми на български театрални, оперни, кино- и балетни артисти: на великата Гена Димитрова, на Мими Балканска, Елисавета Йовович, на балетната артистка Надя Винарова, на Невена Коканова, Константин Кисимов, Стефан Гецов, Апостол Карамитев и др.

И детското облекло има своето място в колекцията. Роклички, костюмчета, обувки от края на ХІХ в. до 50-те години на ХХ в.
В колекцията се съхраняват и костюми от български филми, които са част от колекцията  „Музей на българското кино”, получена в НИМ в началото на 2006 г. като дарение от тогавашното ръководство на „Бояна филм” ЕАД, начело с кинорежисьора Евгени Михайлов.

В състава на колекцията са включени уникални костюми от филмите, създадени в периода на „златния век” на българското кино: от исторически филми, отнасящи се до Първата и Втората българска държави – „Хан Аспарух”, „Борис I”, „Златният век”, „Калоян”, „Денят на владетелите”, “Сватбите на Йоан Асен”, „Боянският майстор“, „Константин Кирил Философ”, „Време разделно” и др.

Автентичните облекла са създавани въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани. Тяхното техническо изпълнение е изцяло съобразено с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им. Всички те са изработени ръчно, от естествени материали. Някои от костюмите са обект на доста сложна изработка. Така напр. за направата на костюмите на севастократор Калоян и севастократорица Десислава, художниците са използвали стенописите в Боянската църква,  тъканите са доставени от Сирия, а с изработката им са били ангажирани специалисти от Холандия и Франция, като в окончателния им вид те са довършени в България.

Друг раздел от филмовото облекло включва костюми, свързани с български филми, пресъздаващи събития от края на ХІХ в. до средата на ХХ в. Тук са дантелените рокли и аксесоарите на Невена Коканова, в които тя е пресъздала образите на своите героини от „Крадецът на праскови”, „Тютюн” и др.

Освен пресъздадени исторически костюми, в колекцията има и уникални оригинални ценности като автентични костюми на лакеи от царските дворци на цар Фердинанд, военни униформи от началото на ХХ в. и дамско облекло.
Част от колекцията представляват облекла, използвани в масовите сцени на български филми. Те често се използват в образователните програми на Националния исторически музей.

Scroll to Top