Изложбата представя преоформен текстил от началото на XX в., при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от XIX в.

Изложбата „НаРодно везбено изкуство” на Националния исторически музей гостува в Художествената галерия в град Елена

Изложбата представя преоформен текстил от началото на XX в., при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от XIX в. Изработени като покривки, възглавници, чантички и друг тип текстил за декорация на дома, експонатите съчетават с особена художественост богатата везбена орнаментика на шевици от различни етнографски региони – Софийско, Самоковско, Дупнишко.

Създаването на прекроен текстил на основата на вторично използвани елементи от автентично облекло е част от общата европейска стилистика на сецесиона и увличането по „родното” наследство, характерно за първите десетилетия на XX в.

В изложбата могат да се видят експонирани в цялата си красота няколко особено големи по размери преоформени тъкани от шевици. Сред тях се открояват покривка от съшити 12 ръкава от женски ризи от Софийско, както и забележителна с размерите и орнаментиката си покривка от шевици от женски ризи на преселници от Драмско и Серско. Впечатляват с естетиката си и показаните покривки със самоковска и дупнишка орнаментика, част от които са свързани със семейството на хаджи Вълчо от Банско – ктитор на Зографския и Хилендарския манастир.

Музей на Възраждането “Иларион Макариополски” участва с автентични носии, собственост на частни колекционери от страната – от Плевенско, Никополско, Самоковско, Софийско, Мариово (Македония) и възстановка на Трънски манофил, реализирана от Ани Йовева.

Изложбата е част от проект „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от Национален фонд „Култура“.

Scroll to Top