На 22.02.2022 г. великолепен тракийски нагръдник, датиращ от IV в. пр. н. е., изработен от масивно желязо и сребро, покрит с богато орнаментирана позлата, става част от постоянната експозиция на Националния исторически музей.

Георги Илиев – реставраторът на съкровища.й

На 22.02.2022 г. великолепен тракийски нагръдник, датиращ от IV в. пр. н. е., изработен от масивно желязо и сребро, покрит с богато орнаментирана позлата, става част от постоянната експозиция на Националния исторически музей. Основна заслуга за възможността той да бъде представен в целия си блясък дължим на реставратора от РИМ Ямбол – Георги Илиев.

През изминалата година с помощта на дългогодишните си познания и изключителен талант Илиев успя да възстанови изцяло безценния експонат, открит през далечната 1995 г. в „Цвяткова могила“, община Казанлък.

Георги Илиев е един от малцината специалисти в България, благодарение на чиито професионализъм, множество археологически паметници биват реставрирани в първоначалния си вид. В работата си с Националния исторически музей той е успял да доведе успешно до край многобройни извънредно сложни реставрационни проекти, сред които се открояват: ризницата от могилно погребение от Златиница, бронзови нагръдници от Благоевградско, луксозна чернофирнисова и червено фигурна керамика от Аполония Понтика, молидовули, накити и монети от средновековен манастир „Христос Спасител“.

Георги Илиев е специалист с дългогодишен опит, който има забележителни познания свързани със спецификата на обработваните материали, а именно: желязо, бронз, злато и т.н., както и с техниките за консервация и реставрация на сплави и метали комбинирани в единични уникални археологически паметници.

Благодарение на неуморната му работа за музейната експозиция на РИМ Ямбол са възстановени повече от 2000 керамични съда от археологическите разкопки в Драма и многобройните проучвания на археолозите в Ямболския регион. Георги Илиев работи по консервацията и реставрацията на експонати и на археологическите музеи в Стара Загора, Сливен, Нова Загора, Созопол и др.

Реставрацията на нагръдника е извършена по проект: “Реставрация, консервация и експониране на антични артефакти от фонда на НИМ“ с ръководител Павлина Девлова, реализиран с финансовата помощ на Министерство на културата.

Scroll to Top